Net gepost op mijn nieuwe fb groep: advies en steun bij dating en relaties, meld je ook aan!

Twijfelen in en over de relatie is een symptoom van de vermijdende hechtingsstijl (bindingsangst). Het is een deactivatiestrategie van het hechtingssysteem met als doel om intimiteit in de kiem te smoren en om behoeften te onderdrukken zodat je niet op de ander hoeft te leunen, want dat voelt kwetsbaar.

Kritiek leveren op de ander of de bovenpositie innemen waarin de ander het fout doet en jij goed, vallen ook onder dat twijfelen. Het creëert een rookgordijn richting je eigen tekortkomingen zodat je niet geconfronteerd hoeft te worden met het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

Andere deactivatiestrategieen zijn: denken dat je er niet aan toe bent om te binden, focusssen op onvolmaaktheden van je partner, smachten naar een ex, flirten met anderen, uit verbinding gaan na een intieme date en je terugtrekken, een relatie beginnen met een gebonden iemand, mentaal afhalen als je partner tegen je praat (je in jezelf keren), dingen vaag houden, fysieke nabijheid uit de weg gaan, en een paar passen vooruit lopen.

Nu je dit weet kun je het twijfelen of het willen geven van kritiek gebruiken als kompas. Als je twijfelt, vraag jezelf dan af of er een trigger is geweest die je hebt weggestopt. Vraag je af of er een moment is geweest waarin je een behoefte had, die je vervolgens hebt weggestopt en niet hebt geuit, en dat vervolgens onbewust je partner kwalijk neemt. Vraag jezelf af of er een ongemakkelijk gevoel is geweest waar je van weg gegaan bent ipv het doorvoelt hebt.

Tot aan 31 augustus heb ik een speciale zomerdeal. 30% korting op 1 maand whatsapp coaching, van 325 naar 225 euro. Tijdens deze maand hebben we iedere dag contact via whatsapp waarin ik jou coach naar het verdiepen van je relatie of je helpen in het dating proces met een nieuwe (toekomstige) partner. Stuur me een berichtje voor meer informatie.

#relatietherapie #bindingsangst #vermijdend #hechtingsstijl #liefde #twijfelen

Pin It on Pinterest

Share This