“Practice what you preach”.

Ik ben door Eva Jinek.nl geïnterviewd (link hieronder) omdat zij een artikel wilde maken over mensen die op jonge leeftijd relatietherapie hadden. Ik was er daar 1 van. Op 28 jarige leeftijd, na 1,5 jaar relatie, ben ik met mijn toenmalige vriend in relatietherapie gegaan. Relatietherapie is namelijk niet alleen voor mensen die al 20 jaar getrouwd zijn, integendeel zelfs. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Want willen we allemaal niet een veilige en fijne relatie?

Mijn toenmalige vriend en ik werkten toen zelf in de hulpverlening dus we vonden dat we datgene moesten doen, wat we anderen ook adviseerde. Dat voelde ik toen al, en nu ik eenmaal zelf relatietherapeut ben, stimuleer ik ook jonge mensen met relatief korte relaties om in therapie/coaching te gaan. Het zou toch zonde zijn om een potentieel goede relatie weg te gooien, als je door therapie beter leert communiceren en weer nader tot elkaar komt. Of andersom, op tijd erachter komen dat je toch niet bij elkaar past, in plaats van pas na 2 kinderen.

In het begin van de relatie, toen we nog helemaal verliefd waren, leek er niks aan de hand. Na 4 maanden gingen we al samenwonen. En niet veel later begon bij mij de enorme vermoeidheid. Op mijn vrije dagen kon ik mijn bed amper uitkomen, de bank haalde ik nog net. Ik verstopte mezelf onder mijn favoriete dekentje. Tot grote frustratie van mijn toenmalige vriend. Waar was die energieke, vrolijke vrouw gebleven waar hij verliefd op was geworden?Steeds vaker kwamen er onenigheden. Maar die werden altijd op dezelfde manier “opgelost”. Ik had blijkbaar iets gedaan, waarvan ik nooit wist wat, en hij gaf mij daarop de silent treatment, onder het kom van “als ik mij ga uiten, ga ik schreeuwen en dat wil ik niet”. Ik wou dat hij ging schreeuwen want de silent treatment vond ik het ergste wat er was.

We bleken niet te kunnen communiceren. Over gevoelens werd niet gesproken. Ik klapte meteen dicht als ik het ook maar probeerde. Ik weet nog wel dat de therapeut tijdens een sessie aan mij vroeg: wat zijn jouw behoeften? En ik keek haar lachend aan en zei: “behoeften? Wat zijn dat? Behoeften zijn voor zwakke mensen, ik kan prima voor mezelf zorgen”. Een typische uitspraak voor iemand met bindingsangst/vermijder. Maar dat was de hele reden voor mijn vermoeidheid. Ik deed alles met mijn hoofd en voelde niks. Ik liep de hele dag op mijn tenen en scande zijn lichaamstaal, waarvan ik nu weet dat dat hyper alertheid heet. Mijn zenuwstelsel was compleet overspannen. Ik paste mezelf helemaal aan aan zijn behoeften, die hij wel goed wist te uiten. Ik was mezelf kwijt, al kan ik nu stellen dat ik mezelf daarvoor al niet kende.

Na 4 sessies waarin er volop gecommuniceerd werd, werd duidelijk dat de koek op was. We bleken eigenlijk op relatievlak totaal geen match te zijn, en dat werd door de relatietherapie duidelijk. Direct na de 4e sessie maakten we het samen uit. We konden nu in ieder geval zeggen dat we er echt alles aan gedaan hadden en dat zorgde voor een goede afsluiting.Ik kwam er toen achter dat ik onveilig gehecht was (net zoals 50% vd bevolking, dus dat is niet iets vreemds). Alleen er bestonden toen nog geen boeken over hechting, zoals je nu Liefdesbang hebt van Hannah Cuppen, of mijn favoriet, Verbonden van Amir Levine. Dus ik wist nog steeds niet hoe ik het moest oplossen.

Na 8 jaar vrijgezel zijn kwamen die boeken op mijn pad. En door alle nieuwe inzichten ook weer een nieuwe relatie die enorm betekenisvol is geweest. Had ik toen ik 20 was maar geweten wat ik nu allemaal weet. Er zijn een paar grote liefdes geweest die ik voorbij heb laten gaan, doordat we allebei niet wisten wat er precies met ons aan de hand was. Nu weet ik dat de een angstig gehecht was en de ander vermijdend gehecht. Psychologen wisten dit toentertijd ook niet, en ook nu weten veel psychologen het nog steeds niet. Daarom is dit nu mijn missie als relatietherapeut. Dus mocht je vragen hebben, stuur mij dan een berichtje. Dan boeken we vrijblijvend een gratis online discovery gesprek. Hier is het artikel: https://www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5175987/relatietherapie-liefde-joey-koppel-tinder-bumble-jong

Pin It on Pinterest

Share This